Logo školy
Vodácká škola záchrany s. r. o.

Akreditovaný kurz Záchrana z nebezpečného jezu

Akreditovaný 1denní kurz zaměřený na záchranu z nebezpečného jezu
 

O kurzu

 
Unikátní kurz, který vyniká specifickou náplní a terénem. Jedná se o úzce specializovaný kurz na komplexní záchranu osob z válce. To je nejčastější příčina tonutí na českých řekách. V naší republice je velké množství nebezpečných jezů, na kterých nezkušení vodáci neodhadnou sílu válce nebo své schopnosti a jez sjedou. Záchrana osob je pak velmi komplikovaná a je nutná znalost techniky záchrany.

Mnoho lidí utone při pokusu o záchranu jiných
Dost často dochází i k situacím, kdy zachránce sám uvízne ve válci při pokusu o záchranu jiné osoby. A co když ve válci zůstane materiál, jak si poradit? Proto se budeme věnovat jak sebezáchraně nebo záchraně ze břehu, tak i záchraně pomocí lodě.

Nejvíce navštěvovaný kurz
Záchrana z nebezpečného jezu je nejnavštěvovanějším kurzem v naší nabídce. Účastní se ho jak vodáci, tak i profesionální hasiči a členové IZS. 99% účastníků ho ohodnotilo nejvyšší známkou v našem anonymním dotazníku.

Kurz je akreditovaný na MŠMT
Pedagogičtí pracovníci mohou využít fondu na vzdělávání v rámci DVPP, protože kurz je akreditován na MŠMT pod čj. MSMT- 198/2023-2-202. Platnost osvědčení pro pedagogické pracovníky je bez omezení časem, pro nepedagogické pracovníky je platnost zkrácena na 5 let.

Tento kurz organizujeme samostatně i pro příslušníky IZS s rozšířeným programem o další techniky záchrany pomocí raftu a záchranné lanovky.
 

Program kurzu

 
  1. Záchrana z válce- teorie vzniku, plavání ve válci, technika úniku sebezáchranou, techniky záchrany osob z válce
  2. Záchrana pomocí lodě - projíždění válce, vyproštění materiálu atd. (nutná vlastní loď, nevhodná otevřená kánoe)

Naše kurzy se snažíme dělat zážitkovou formou a co nejvíce se zaměřením na praxi. Budeme tedy celý den na vodě a trénovat i za nepříznivého počasí.
Pokud v našem kraji chcete strávit celý víkend, a ne pouze jeden den v rámci kurzu, zkuste si sjet některou řeku v blízkém okolí - Úpu, Metuji, Labe. Lodě si případně můžete vypůjčit v naší půjčovně.
Akreditovaný kurz Záchrana z nebezpečného jezu
 

Kolik kurzů jsme uskutečnili

 
109 kurzů
1305 proškolených vodáků
1090 výukových hodin
na vodě
 

Určeno pro vodáky

 
  • učitele nebo vychovatele, kteří v rámci DVPP mohou získat příspěvek na vzdělávání, jelikož náš kurz je akreditovaný na MŠMT. Cílovou skupinou jsou:
    • pedagogové II. stupně ZŠ, gymnázií a VOŠ, kteří organizují sportovní vodácké akce nebo vodácký výcvik
    • vychovatelé výchovných ústavů nebo dětských domovů
    • pedagogové volného času, vedoucí školních zájmových kroužků a klubů se zaměřením na sport
    • trenéři sportovních škol
  • kterým není lhostejná jejich bezpečnost
  • kteří chtějí pomáhat svým kamarádům
  • začátečníky, tak i pro zkušené
  • pro širokou vodáckou veřejnost
  • pro záchranné složky IZS (např. hasiče)
Akreditovaný kurz Záchrana z nebezpečného jezu
 

Detail kurzu

 
  • Délka kurzu: 8 hodin
  • Místo: Záchranu z válce pořádáme na kvalitním terénu nedaleko Jaroměře, kde máte možnost zažít nebezpečnost těchto míst. V minulosti na nich došlo k několika utonutím, ale bát se nemusíte. Pod dohledem zkušených lektorů a díky manipulaci s průtokem budou podmínky pro kurz bezpečné. Nejedná se o žádný nevhodný terén, kde by byl jen úzký pruh řeky, krátký válec nebo mělké podjezí, jako tomu je na většině trénikových místech.
  • Vybavení: záchranná plovací vesta s bezpečnostním popruhem, vodácká helma, boty do vody s pevnou patou nebo neoprenové boty, nepromokavá bunda, neoprenové kalhoty!!, jelikož se budete hodně koupat v řece. Pokud nemáte některou z těchto věcí, může si ji objednat u naší půjčovny .
  • Doporučené vybavení:
Akreditovaný kurz Záchrana z nebezpečného jezu
 

Cena a termín

 
TermínUzávěrka přihlášekCenaPoznámka 
13.4.202403.04.20243500 Kčkurz obsazen, možnost náhradníkůobjednat
14.4.202404.04.20243500 Kčkurz obsazen, možnost náhradníkůobjednat
  • v ceně je zahrnuto zapůjčení společného vodáckého materiálu, zajištění vhodného terénu, příprava a výuka lektorů, studijní materiál
  • v ceně není zahrnuta strava (bude hodinová přestávka na jídlo), doprava na místo konaní kurzu
  • minimální počet účastníků 10
  • maximální počet účastníků 14
 

Cíl kurzu

 
  1. naučit se speciální techniky záchrany osob z válců a sebezáchrany z válce
  2. odhadovat nebezpečnost válců
  3. zachraňovat pomocí lodě a vyprošťovat bezpečně uvíznutý materiál.

Tento kurz je převážně o praktických dovednostech. Výuka bude probíhat přímo na řece, kde budou simulovány jednotlivé nebezpečné situace.

 

Podmínky pro účast v kurzu

 
  1. Potvrzení o dovednosti plavat (plavec je osoba, která uplave alespoň 200m libovolným plaveckým stylem bez zastávek a pod vodou uplave alespoň 10m) – písemné prohlášení.
  2. Komerční cestovní pojištění s platností po dobu trvání kurzu s rozšířením na sport (vodní turistika do WW II)
  3. Věk nad 15 let (do věku 18 let musí účastník absolvovat kurz v doprovodu osoby starší 18 let jako zástupcem, která bude dbát na jeho bezpečnost)
  4. Doporučujeme předem absolvovat kurz Záchrana na tekoucí vodě nebo mít znalosti v ovládání házečky a záchranných pomůcek. Na kurzu nebude prostor pro výuku používání házečky!!!!